Mozart KV 467 & 466

Gülsin Onay

Bilgi :

 

GÜLSİN ONAY MOZART’IN BİRBİRİNE ZIT KARAKTERDEKİ KV 467 & 466 BAŞLIKLI PİYANO KONÇERTOLARINI YORUMLUYOR


Müzikle aramızdaki en dolaysız elçilerden biri olan Mozart’ın birbirine zıt karakterdeki bu iki konçertosu, Gülsin Onay’ın repertuarının başköşesinde yer alan eserler arasındadır.  
Sanatçı bu iki konçerto hakkında, Re minörün dramatik ve derin anlatımı kadar, do majörün insanı cennete götüren aydınlık ve neşeli yapısının da kendisini etkilediğini söylüyor. 
Gülsin Onay’ın ikinci evi kabul ettiği  Bilkent Senfoni Orkestrası’nın eşsiz yorumuyla hafızalarda yer eden bu kayıt 2005 yılında yapılmıştı. Orkestrayı ise ünlü şef Jörg Faerber yönetmişti.  Mozart’ın eserlerini dünyanın her köşesinde yöneten  Faerber, bu eserleri aralarında Martha Argerich’in de bulunduğu pek çok önemli solistle kaydetmişti. 
İlk konserini TRT İstanbul Radyosu’nda 6 yaşında veren Gülsin Onay, “Üstün Yetenekli Çocuklar Kanunu” kapsamında Fransa’ya gönderildi ve Paris Konservatuvarı yüksek bölümünden birincilik ödülü ile 16 yaşında mezun oldu. Bundan sonra çeşitli yarışmalarda kazandığı ödüllerle de müzik kariyerine hızla başlayan ve uluslararası alanda ülkemizi başarıyla temsil eden Onay’a 1987 yılında Devlet Sanatçısı unvanı verildi. Sanatçı, Chopin’in müziğinin tüm dünyada tanınmasına sağladığı katkılar nedeniyle de Polonya Devleti tarafından Üstün Hizmet Nişanı ile onurlandırılmıştır. Boğaziçi ve Hacettepe Üniversiteleri Fahri Doktoru olan Gülsin Onay, ayrıca UNICEF’in İyi Niyet Elçisi’dir. Sanatçıya Sevda-Cenap And Müzik Vakfı tarafından 2007 Onur Ödülü Altın Madalyası verilmiş ve Türkiye’de bir müzisyen ile ilk defa yapılan nehir söyleşi “Yaşama Sevinci Tuşlarla Buluşunca” kitabı SCA Yayınları tarafından basılmıştır. Onay, halen Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Solisti olup, Bilkent Üniversitesi’nin de sürekli sanatçısıdır. 


Eserler